Fracties samen verder als ÉénHoorn

(Martijn Mak)

De Hoornse gemeenteraadsfracties VOCHoorn en de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) gaan samen verder als ÉénHoorn. Dat is zondag bekendgemaakt in een online perspresentatie. Guido Breuker is de nieuwe fractievoorzitter.

’Nieuwe partij staat voor verbinding en eensgezindheid’

De partijen willen met de fusie inspelen op het veranderende politieke landschap. „De versnippering in de raad is veel te groot. Door onze krachten te bundelen, gaan we dat doorbreken”, aldus Breuker.

Hij vervolgt: „De partij wil staan voor één stad, eensgezindheid, daadkracht, transparantie, helderheid, verbinding en betrouwbaarheid. Onze gezamenlijke kracht stelt ons nog meer in staat om in verbinding te komen met de inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag. Samen gaan we voor het beste voor Hoorn.”

Door de fusie heeft ÉénHoorn ineens vier zetels. Daarmee is het na Fractie Tonnaer en de VVD de grootste partij in Hoorn (CDA heeft ook vier zetels). Breuker: „In een klap zijn we een grote fractie die meetelt en daarom meer van onze gedeelde idealen kan bereiken.” Hij benadrukt dat de partij na de komende verkiezingen in de coalitie wil komen.

De nieuwe fractie bestaat naast Breuker uit Karin Hakhoff, Aart Ruppert en Robert Vinkenborg. De laatste twee fractievoorzitters van respectievelijk VOCHoorn en HOP doen zelf bewust een stap terug. Ruppert: „Robert en ik blijven beschikbaar om de stad te dienen, maar vanuit een andere rol. Een nieuwe fractie vraagt ook een nieuw gezicht als fractievoorzitter. In Guido hebben de fractie en onze achterbannen veel vertrouwen.”

VOCHoorn en HOP werkten al nauw samen in de gemeenteraad. Aan de fusie ging een lang en zorgvuldig proces vooraf.