Meer Hoorn, Blokker, Zwaag.

HOORN „Meer stad worden? We moeten meer Hoorn, Zwaag en Blokker worden.” Dat zei Guido Breuker (EénHoorn) donderdagavond tijdens de commissievergadering over de contourennota van de Hoornse omgevingsvisie. „Spreid de activiteiten.”

Wethouder Arthur Helling wilde van de commissieleden weten wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Hoorn, aangaande de fysieke leefomgeving en het grondgebied van de gemeente. Maar ook op het gebied van bijvoorbeeld reuring in de stad, economische ontwikkeling en gezondheid.

Na Breuker kwam Alex Smit van Sociaal Hoorn. Hij noemde het scholenaanbod als een belangrijke factor om jongeren te behouden in de stad. Ook vroeg hij de wethouder om bij de concept-ongevingsvisie goed te letten op begrijpelijk taalgebruik. „Ik hoor van inwoners dat zij het taaie kost vinden.”

Wat Kees Maas (ChristenUnie) betreft wordt bij nieuwbouw en renovatie vergroenen verplicht. Bovendien pleit hij ervoor dat maar 50 procent van percelen bebouwd mag worden.

Yousuf Yousufi (VVD) ziet de komst van het stadsstrand als kans om het toerisme te vergroten. Het moet volgens hem goed bereikbaar zijn en – niet onbelangrijk – voldoende parkeerplaatsen hebben. In zijn ogen kan het een nieuw festivalterrein worden.

Op het gebied van gezondheid ziet Marieke Rijk van Fractie Tonnaer kansen. „Hoorn kan het gezondheidscentrum van West-