Ik wil kijken wat ik kan betekenen voor mijn gemeente.

Martijn Mak

HOORN Zesentwintig inwoners van Hoorn verzamelden zich op het gemeentehuis voor een cursus ’Politiek actief’ van de gemeente. Een van hen is Samantha Raats (31). Zij wil uitzoeken of ze meer wil met haar interesse voor de gemeente en lokale politiek. „Ik wil erachter komen of ik op een kieslijst wil.”

Ik wil kijken wat ik allemaal kan doen voor mijn gemeente

De cursus, bestaande uit vijf lesavonden, is bedoeld voor mensen die willen weten hoe de lokale politiek werkt of interesse hebben om politiek actief te worden. De deelnemers vormen samen een gemêleerd gezelschap. „Het viel me op dat zowel jonge als oude mensen meedoen. Allemaal met een eigen doel en een eigen kijk op zaken”, vertelt Raats. „Het leverde mooie discussies op, bijvoorbeeld over de versplintering van politieke partijen.”

Als het om politiek gaat, is Raats niet helemaal bleu. „Jaren geleden ben ik uitgenodigd voor een denktank van de partij VOC Hoorn (nu EénHoorn), vanwege mijn kennis over het sociaal domein.”

Zo ging het politieke balletje voor de Hoornse een beetje rollen, maar vanwege haar drukke baan en gezin werd zij tot nog toe geen lid. Via EénHoorn komt ze uiteindelijk op het idee van de cursus.

Een andere overweging om mee te doen aan de cursus is het vergaren van kennis en het opbouwen van een netwerk. „Tijdens mijn studie kwam ook bestuursrecht voorbij. Dat is een beetje weggezakt. Het is altijd goed om te blijven leren. En ik wil kijken wat ik allemaal kan doen voor mijn gemeente.” Daar ziet zichzelf ook nog wel eens werken. „Ik heb wel de ambitie om iets met vroegsignaleringen te doen. Dat je in een vroeg stadium problemen bij inwoners opmerkt en koppelt aan de juiste zorgmedewerker.”

Debatteren

De mogelijke politicus in spe kijkt uit naar de lessen over debatteren. „Dat vond ik tijdens mijn studie ook het leukste. En op een gegeven moment komen ook raadsleden langs. En we gaan een raadsvergadering bekijken en beoordelen.”