ÉénHoorn: Vlinderrots beter toegankelijk maken.

HOORN (NHD Nanska van de Laar) De bereikbaarheid van de Vlinderrots, in het Hoornse Noorderplantsoen, laat nogal te wensen over. Dat vindt de fractie van Éénhoorn die bij burgemeester en wethouders het verzoek heeft neergelegd de situatie ter plaatse te verbeteren.

Nanska van de Laar
Het herdenkingsmonument voor slachtoffers van geweld tegenover het NS-station werd in 2014 opgericht door Jacques en Wanda Beemsterboer die hun dochter Nadine verloren toen zij in december 2006 door haar ex-vriend om het leven werd gebracht.

De naam Vlinderrots dankt het monument aan de vlinders die erop zijn aangebracht met de namen van geweldslachtoffers, onder wie de vermoorde Sumanta Bansi uit Hoorn, Lydia Knap uit Amstelveen en de Volendamse Eva Veerman die het meest recent een plek op het monument kregen.

Verdriet

„Een plek die lotgenoten samenbrengt en een belangrijke rol speelt in het verwerken van het verdriet van nabestaanden. Het monument heeft betekenis voor heel Nederland en verbindt mensen met elkaar. Tevens zorgt het voor continue aandacht voor de gevolgen van geweldsmisdrijven, in het bijzonder van femicide. Nabestaanden, vrienden en kennissen uit heel Nederland herdenken in Hoorn hun dierbaren en vinden er troost”, ziet Robert Vinkenborg van Éénhoorn.

De fractie ziet ook dat de Vlinderrots slecht bereikbaar is. „Met name voor mensen die slecht ter been zijn en gebruikers van rolstoelen en andere hulpmiddelen, vooral na hevige regenval, is de rots over het gras lastig of moeilijk te bereiken. Bij betrokkenen leeft de wens om de toegang te verharden. Onze fractie heeft hierover gesprekken gevoerd gevoerd met Jacques en Wanda Beemsterboer. Ook zij delen deze wens.”

Tienjarig bestaan

Éénhoorn vindt dat de gemeente een goed gastheer moet zijn en vindt dat er rondom het monument wel wat te verbeteren valt. „Het tienjarig bestaan van De Vlinderrots op 22 juni zou een passende gelegenheid zijn om de verbeterde, verharde toegang in gebruik te nemen. Dit kan gepaard gaan met een betekenisvolle samenkomst ter gelegenheid van dit wrange jubileum”, is het voorstel aan burgemeester en wethouders.