HELP !!

SJAAK GROSTHUIZEN 1 mei 2021

Help!

Wanneer je de nieuwe Amerikaanse president bezig ziet met het plannen van hulp en herstel van de samenleving waar hij biljoenen voor wil uittrekken, dan zie je het grote verschil tussen de twee politieke stromingen in de VS. De Republikeinen die de afgelopen vier jaar onder Trump de rol van de staat zo klein mogelijk wilden maken en houden en de Democraten die juist de staat verantwoordelijkheid laat nemen voor het welzijn van de burgerij, voor de infrastructuur en nog veel meer. Die tegenstelling zie je nu al jaren messcherp in de senaat, waar geen enkele republikein het in zijn of haar hoofd zal halen om dat glaszuivere communisme van Biden te ondersteunen. Hoe haalt ie het in zijn hoofd om geld weg te roven bij de miljonairs en miljardairs!

Ik zoek altijd of dergelijke tegenstellingen zich ook in ons polderlandje of zelfs in een boerenkinkelstadje in de provincie afspelen. Ik zal wel naïef zijn, maar ik denk dat we in Hoorn zelfs bij de meest doorgewinterde rechtse liberaal een vleugje sociaal gevoel met dito sociale verantwoordelijkheid kunnen ontwaren. Dat kun je af en toe zien, met de ogen iets samengeknepen en met een pasje naar achteren. Wanneer een percentage moet worden vastgesteld voor een inkomen boven bijstandsniveau waarbinnen de gemeente nog wat extraatjes in petto heeft of bij een maatregel om huisjesmelkers die willen binnenlopen met exorbitante huurprijzen, dan kun je daar hun reserves tegenover sociaal verantwoord regeren nog zien. Of misschien ook een beetje wanneer speciaal onderwijs en ondersteuning voor kindertjes met een probleem aan de orde komen. Verder zou elk Hoorns raadslid er in de ogen van een republikeins senator verdacht linkse opvattingen erop nahouden.

Doet Hoorn genoeg voor mensen die om welke reden dan ook om extra hulp verlegen komen te zitten?  Ondersteunt de gemeente voldoende organisaties die het ondersteunende werk uitvoeren? Dan moet je natuurlijk ook kijken naar instellingen die via aanbestedingsprocedures zorg mogen leveren. Die zijn er voor allerlei problemen en die kosten klauwen met geld en dat mag ook. Dat is volkomen legaal. Hulpverleners mogen voor hun werk best betaald worden en de organisatie die een en ander organiseert natuurlijk ook en hoeveel vertrouwen moet je hebben in organisaties zonder een degelijke directie en administratieve afdeling en een puike raad van bestuur?

Dat soort organisaties bestaan wel. Zonder directeur, zonder bestuur, met alleen vrijwilligers die zich voor nop zich een slag in de rondte werken voor de hulp die zij menen te moeten verlenen omdat niemand anders dat doet. Zoals bijvoorbeeld de Kinderkledingbank in Zwaag. Gestart door een dame die zag dat dit keihard nodig was en er met een aantal anderen zich enorm voor inspande om dit voor elkaar te brengen. Meer dan 3600 kinderen hebben in de afgelopen twaalf jaar kleding kunnen krijgen. Om zaken goed te kunnen regelen is echter ook geld nodig. Niet voor salarissen en bonussen, maar voor de kosten die komen bij het praktische werk. Ook voor het vervoer van kleding die kan worden opgehaald of weggebracht. Er waren sponsors, maar die vielen weg. Een dikke organisatie als HVC komt op het idee om afvoer van onbruikbare kleding te bemoeilijken. De initiatiefneemster is alles een beetje te zwaar geworden en zo dreigt dit particuliere initiatief te eindigen.

Twee Hoornse fracties, ÉénHoorn en PvdA, vragen nu het college om te hulp te komen. Niet om de zaak over te nemen, maar om enkele problemen te verzachten. Kunnen zij de bazen van HVC tot de orde roepen? Zitten er nog wat euro’s in een of andere hulppot? Het college zal binnenkort enkele antwoorden klaar hebben en ook de andere fracties zullen ongetwijfeld mogen laten weten hoe zij hier in staan. Is het dan heel simpel gedacht dat het college inderdaad naarstig op zoek gaat naar wegen en weggetjes om de niet alleen de kinderkledingbank in Zwaag daadwerkelijke steun te verlenen, maar daarmee ook te bewijzen dat ook niet professionele hulp in het sociale domein belangrijk is en bijzonder gewaardeerd wordt?