Westerpark nog onzeker.

(Eric Molenaar)

HOORN Vanuit de Hoornse gemeenteraad was er dinsdagavond van alle kanten hulde voor het burgerinitiatief om van de parkeerplaats op de Westerdijk een stadsparkje te maken. Maar het denkbeeldige applaus gold vooral voor de inspanningen die bewoners van de Westerdijk zich hebben getroost. Of het Westerpark er ooit komt, hangt van verschillende zaken af.

Raad Hoorn wacht uitgewerkt plan voor Westerdijk af

De raad ging niet al te diep in op het plan. Het is aan burgemeester en wethouders om de herinrichting van de Westerdijk verder uit te werken, dus die gaan eerst met de initiatiefnemers om tafel.

Wethouder Simon Broersma zei dat het plan ’mooi binnen de gemeentelijke Groenvisie past’, maar dat ook de belangen van ondernemers meespelen. Die waren er vorige maand, direct na het bekend worden van het initiatief, als de kippen bij om aan te dringen op het belang van de parkeerplaatsen op deze plek vlak bij de binnenstad.

Broersma hield het positief: „Als de parkeerplaatsen bij het stadsstrand klaar zijn, heb je makkelijker praten. Dat is al over twee jaar.”

Eerder hadden verschillende raadsleden al onderstreept dat er geen parkeerplaatsen mogen worden opgeheven voor er een alternatieve locatie is.

Guido Breuker van Eénhoorn (de fractie waarin VOCHoorn en HOP zijn opgegaan) voegde daaraan toe dat het straks ook een financiële keuze wordt. „We moeten eerst op andere plekken parkeerplekken ontwikkelen. Tegen die tijd kijken we waar we ons geld op inzetten, en dat zou wel eens niet hierop kunnen zijn.”

Lantaarnpalen

Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer zei ook dat het plan ’te vroeg’ komt, maar stelde voor het initiatief toch te ’belonen’ door aan de kant van de huizen in elk geval alvast historische lantaarnpalen te plaatsen. Iets wat Roy Drommel (GroenLinks) weer niet zo’n goed idee vindt. „Wat ga je dan verlichten? Natgeregende auto’s en asfalt?”

Rene Assendelft (Hoorn Lokaal) zei dat er aan de Westerdijk ’echt wel wat moet gebeuren’ en vroeg zich af of het mogelijk was de parkeerplaats aan de Lambert Meliszweg wat meer ’in the picture’ te krijgen, om op de Westerdijk ’plekken vrij te spelen’.

Meer ideeën

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) zei dat het parkeerprobleem maar op een paar momenten in de week speelt. Hij hoopt dat er nog meer ideeën komen ’om de buurt nog mooier te maken’ en is benieuwd wat er mogelijk is, ook financieel. Arnica Gortzak zei namens PvdA te vertrouwen op een goede samenwerking tussen college en inwoners en uit te kijken naar ’een prachtig eindresultaat’.

De gemeenteraad wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van de besprekingen.