Starters, opgelet: twaalf gasloze nieuwbouwwoningen in Blokker, voor 173.900 euro vrij op naam.

Twaalf beneden-/bovenwoningen, die Ooms Bouw en Ontwikkeling gaat bouwen in de wijk Bangert en Oosterpolder, komen voor 173.900 euro vrij op naam in de verkoop. Om de kans groter te maken dat de huizen terechtkomen bij de starters waarvoor ze zijn bedoeld, geldt er een maximaal inkomen en zal de eigenaar onder meer worden verplicht er zelf te gaan wonen.

De beneden-/bovenwoningen komen in het zuiden van plan Bloecwere.
© Beeld: Ooms Bouw en Ontwikkeling
Bloecwere Sûd, de tweede fase van het plan Bloecwere, nabij de hoek Kolenbergstraat-Bangert, zal naar verwachting een nog grotere aantrekkingskracht hebben dan de eerste fase. Die ging in januari dit jaar in de verkoop. Voor 31 woningen, waaronder tien rijwoningen voor 232.400 euro, meldden zich toen ruim 550 belangstellenden. Een stormloop die Ooms Bouw en Ontwikkeling al vele jaren niet had meegemaakt.

De reden waarom ook de twaalf beneden-/bovenwoningen aan de zuidkant van Bloecwere ongekend laag zijn geprijsd, heeft te maken met oude afspraken tussen gemeente Hoorn en ontwikkelaars, verenigd in de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn. Iets minder dan een derde van de woningen die zij bouwen moet relatief goedkoop zijn, 30 procent mag middelduur zijn en 40 procent duur.

Loting
Voor de eerste fase was er geen loting. Die zal er voor deze twaalf wel zijn. De inschrijving via bloecwere.nl gaat 28 juni van start en sluit na een week. Op 6 juli wordt er geloot, uit gegadigden ’die hun financiering op orde hebben’.

Beleggers worden zo veel mogelijk geweerd met een plicht voor de eigenaar om er zelf te gaan wonen. Ook wordt een maximale doorverkoopprijs in de voorwaarden opgenomen, plus een verbod op doorverkoop aan derden zonder toestemming van de gemeente Hoorn.

Begane grond benedenwoning.
© Beeld: M3 Architecten / Ooms Bouw en Ontwikkeling
Gasloos
De woningen van Bloecwere Sûd zien er uit als een blok rijwoningen, met bronskleurig en oranjerood metselwerk en zwarte daken. Ze zijn ontworpen door M3 Architecten uit Rijswijk. De benedenwoningen hebben een achtertuin, de bovenwoningen twee bescheiden verdiepingen en een dakterras op het zuiden. Ze zijn gasloos en voorzien van een eigen luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Ook zijn een compleet afgewerkte badkamer met toilet en een berging bij de prijs inbegrepen.

Eerste verdieping.
© Beeld: M3 Architecten / Ooms Bouw en Ontwikkeling
De brochure van Bloecwere Sûd toont plattegronden waarbinnen creatief is omgegaan met de beschikbare ruimte (voor de benedenwoningen 10,8 bij 5,4 meter). Chuck de Ceuninck van Capelle (22), de junior projectontwikkelaar die bij Ooms aan dit project werkt, heeft in overleg met de architect ’lopen puzzelen om de woningen zoveel mogelijk oppervlakte te geven’. Hij geeft toe zelf ook wel op zoek te zijn ’naar zo’n diamantje’: ,,Maar nee, haha, ik schrijf mezelf niet in.’’

Tweede verdieping.
© Beeld: M3 Architecten / Ooms Bouw en Ontwikkeling
Het streven van Ooms is de bouw van Bloecwere Sûd te combineren met die van fase 1. Hiervoor wordt het bouwrijp maken binnenkort gestart. De bouw neemt zo’n 350 tot 450 werkbare dagen in beslag.

Afspraken
De projectontwikkelaars van de wijk Bangert en Oosterpolder werken samen in de OMH, Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn BV. Met de gemeente Hoorn zijn ooit afspraken gemaakt over de bouw van extra goedkope woningen. Ze willen nu vragen om bijstelling van die afspraken.

De prijs van 173.900 euro, die Ooms Bouw en Ontwikkeling nu rekent voor een woning in Bloecwere Sûd, is ’simpelweg te laag’. Dat zegt Peter Langenberg, directeur van Zeeman Vastgoed en voorzitter van de OMH. ,,Ooit is afgesproken, bij de start van bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder, dat de verhouding in principe 30-30-40 zou zijn: 30 procent goedkoop, 30 middelduur en 40 duurder. Later zijn er aanvullende afspraken over gemaakt, dat een deel éxtra goedkoop zou zijn. Daar zijn we niet happy mee, maar het is een politieke keuze en uiteindelijk moet je elkaar zien te vinden.’’

Naar zijn mening wordt voldaan aan de afgesproken verhoudingen. ,,Het wordt nauwkeurig bijgehouden wat in elke categorie wordt gebouwd. Het bouwen van extra goedkope woningen is naar rato verdeeld over alle ontwikkelaars. Die prijs van 173.900 euro die Ooms nu rekent kan, zeker met de gestegen materiaal- en bouwkosten, eigenlijk niet uit. De overeenkomsten die zijn afgesloten worden ingehaald door de bouwkostenontwikkeling. Er is wel een bepaalde indexering afgesproken, maar die weegt daar niet tegenop. Dat is in veel gemeenten een actueel onderwerp van gesprek. De afspraken moeten onder een vergrootglas: de woningen zullen kleiner en eenvoudiger moeten, of de stichtingskosten worden bijgesteld.’’

De Hoornse wethouder Marjon van der Ven bevestigt dat met ontwikkelaars is afgesproken dat ze ook woningen onder de twee ton moeten aanbieden. ,,Dat zijn harde afspraken. We proberen het voor de inwoners betaalbaar te houden. Maar ik snap dat het continu een punt van zorg is. Ze moeten die extra kosten toch ergens terughalen. Volgende week gaan we weer om de tafel.’’

Verplicht
De gemeente Waterland heeft projectontwikkelaar KPO verplicht om de prijs van zes sociale koopwoningen in Watergang met tienduizenden euro’s te verlagen. Ook daar gold een afspraak (uit 2009) dat ze maximaal 200.000 euro mochten kosten, maar ze stonden te koop voor 224.500 tot 268.000. Nu zijn ze 205.000, ’5000 meer vanwege duurzaamheidsmaatregelen’.