Kritiek op mislukte fusieproces Hollandia-Zwaluwen’30

Kritiek op rol college van b en w bij mislukken Hoornse voetbalfusie zwelt aan

Er klinkt steeds meer kritiek op de rol van het Hoornse college van burgemeester en wethouders in het mislukte fusieproces tussen voetbalverenigingen Hollandia en Zwaluwen’30.

Daan Keijzer

HOORNOppositiepartij ÉénHoorn stuurde dindagavond een pittige brief naar het college. Daarin schrijft raadslid Aart Ruppert dat zijn partij zich niet aan de indruk kan onttrekken dat de regie van het college in het fusieproces ’volstrekt onvoldoende is geweest en duidelijk te wensen heeft overgelaten’.

„Naar ons idee is er vanuit de wethouders veel te weinig aansturing geweest”, licht Ruppert toe. „Ook vragen wij ons af of de voorwaarden van de gemeente voor de fusie ruimschoots van tevoren bekend waren bij de voetbalclubs. Zo gaf de enquête, over eventuele verlenging van de Hollandia-velden richting het Julianapark, bijvoorbeeld het idee dat het college aanstuurde op vier velden op het nieuwe complex. Terwijl datzelfde college altijd heeft volgehouden dat maximaal drie velden genoeg zou zijn. Dat is merkwaardig.”

Hoe nu verder?

ÉénHoorn wil van het college graag weten hoe het vervolg eruit ziet. „De komende jaren krijgen beide clubs mogelijk te maken met teruglopende ledenaantallen en afname van vrijwilligers. Ook zullen er investeringen nodig zijn, zoals het onderhoud van speelvelden en vernieuwing van kantines of kleedkamers. Hoe gaan we deze zaken oplossen?”

Dat geldt ook voor de partijen CDA en Hoorn Lokaal. „Het is nog volstrekt onduidelijk of er nu een punt achter de fusie staat, of een komma”, stelt René Assendelft (Hoorn Lokaal). „Het probleem voor de clubs blijft op deze manier overeind”, erkent Dick Bennis (CDA).

Vanuit de voetbalverenigingen blijft het voorlopig stil. Hollandia had afgelopen vrijdag een ledenvergadering over de situatie – Zwaluwen’30 houdt die pas op vrijdag 24 september – maar wil bij monde van bestuurslid Robert Wever nog niets over de uitkomst mededelen. „We gaan eerst met de achterban overleggen voordat we een gezamenlijke boodschap naar buiten brengen. We staan er nog positief in.”

Putje gekieperd

Het is een vraag die ook nog leeft binnen de fractie van Hoorn Lokaal. Hebben voorzitters Gerard Hubers (Hollandia) en Mike de Haan (Zwaluwen’30) het besluit om de gesprekken met de gemeente te staken wel in overeenstemming met hun leden genomen? „Daar heb ik geen zicht op”, zegt Assendelft. „De lokale politiek heeft zich vooralsnog niet kunnen uitlaten over het fusieproces. Er is ons vanuit het college alleen maar een korte mededeling over het afketsen van de fusie gedaan. Daarom liggen er nog wel wat vragen open, ik wil graag reflecteren op het proces.”

Diezelfde wens heeft ÉénHoorn. „Uiteindelijk is er anderhalf jaar ambtelijke inzet in dit project gestoken. Dan praat je zo over 100.000 euro. Dat is door het spreekwoordelijke putje gekieperd. We willen heel nadrukkelijk praten hierover.”

In september staat de mislukte fusie op de agenda van de commissievergadering in Hoorn.